Leidt de Woonvisie 2018-2022 tot meer sociale huurwoningen?

22 januari 2019

Deze maand (januari) buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe Woonvisie. Dit stuk wordt om de zoveel tijd opgesteld om als basis te dienen voor al het verdere beleid wat met wonen in onze gemeente te maken heeft. Zo stelt het college voor om bij grotere bouwplannen het al-oude principe te hanteren van 1/3 deel sociale huur, 1/3 deel middensegment (huur of koop) en 1/3 deel vrij te bepalen. Dit laatste is uiteraard op te vatten als het hogere of het hoogste segment.  Wat kort door de bocht uitgelegd: ontwikkelaars verdienen optimaal wanneer er geen verplichting is om voor een deel sociale huur te laten realiseren. Afhankelijk van de plek bouwt men liever in het hogere midden – en in het hoogste segment. Een goed voorbeeld van dit laatste is de zien op de Haringbuijs in Aerdenhout. Wanneer een plan 15 woningen of minder telt mag een ontwikkelaar het deel sociale huur “afkopen”. Nu geldt er nog een bedrag van 30.000 euro per woning, te storten in een fonds waaruit de gemeente een woningcorporatie in staat mag stellen om grond aan te kopen om woningen te realiseren.  Uiteraard een belachelijk klein bedrag, want dit wordt door de ontwikkelaar met het grootste gemak verrekend in de prijs van de woningen. Ook om die reden stelt het college dan ook voor om dit bedrag fors te verhogen. Nog niet bekend is wat dit concreet gaat inhouden. Wat mij betreft zal die verhoging zeer fors moeten zijn om te bereiken dat het niet realiseren van sociale huur ontmoedigd wordt. 

Maar: zijn we er dan? Ik ben niet al te optimistisch. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de gemeente geen actieve rol wenst te spelen in de woningmarkt. Die moet vooral worden overgelaten aan marktpartijen. In onze gemeente spinnen die daar garen bij. Immers: we zijn een zeer gewilde woongemeente en kapitaalkrachtigen staan daarvoor graag in de denkbeeldige rij. Daarnaast – meer praktisch – is er gewoon te weinig bouwgrond  beschikbaar. Iedere mogelijkheid zal dan ook moeten worden aangegrepen. Maar dan dient zich nog een nieuw probleem aan, namelijk de negatieve klank die sociale huur zo langzamerhand in onze gemeente begint te krijgen. Rond ieder plan schaart zich al snel een grote groep omwonenden die ons wijst op alle negatieve bijwerkingen van sociale huurders: te massaal, hun eigen woningen gaan in waarde er op achteruit, socialer huurders zouden geen bijdrage leveren aan het woonklimaat in de omgeving, er wordt overlast verwacht, en dan vermeld ik nog niet alles. In Vogelenzang in een plan voor 72 woningen sociale huur tegengehouden door de Denktank uit inwoners die werd opgericht in verband met het plan. Dit moet een bijdrage leveren aan de vitaliteit van het dorp en sociale huurders passen daar volgens de leden van de Denktank niet in. Een plan voor jongerenhuisvesting en starters aan de Randweg komt er niet als het aan de omwonenden ligt. Voor het Bleekersveld is er nog niet eens een plan, maar er is wel gemeentegrond beschikbaar waarop de woningcorporatie zou willen bouwen. Echter: de omwonenden hebben al een stichting opgericht met het oogmerk om de omgeving groen te houden, lees: geen sociale woningbouw toe te laten. 

Dat het ook anders kan laat de plannen zien voor Park Vogelenzang in Bennebroek waar, ondanks enig lijdelijk verzet, een deel sociale huur wordt gerealiseerd. Zonder meer een lichtpuntje is het plan aan de Dennenweg op het voormalig Euphratiaterrein. De eigenaar (Zusters van de Goede Herder) legt op ideële gronden zelfs de nadruk op sociale woningbouw.

Hoe dan ook, voor ons als PvdA is er in Bloemendaal nog volop werk aan de winkel.

Henk Schell

Fractievoorzitter