Algemene beschouwingen Begroting 2024

15 november 2023

Algemene beschouwingen Begroting 2024

Bijdrage PvdA

Voorzitter, vorig jaar heb ik als vertegenwoordiger van de PvdA bij de begroting mijn grote zorgen uitgesproken. Over de wooncrisis, de energiecrisis, over de vele vluchtelingen die soms buiten moeten slapen in ons land en de toenemende afstand tussen overheid en burgers. 

Nu, november 2023, is de PvdA aanmerkelijk positiever. Want het is ons gelukt om, in tegenstelling tot vele andere gemeenten, in Bloemendaal in te stemmen met de opvang van asielzoekers in onze gemeente. En Oldehove is begin dit jaar feestelijk geopend en wordt nu bijna vol bewoond met hulp en steun van vrijwilligers uit onze gemeente. We hebben een woonvisie aangenomen, die de bouw van veel betaalbare woningen mogelijk maakt. Het benodigde budget daarvoor is ook geregeld. Bloemendaal is nu regenbooggemeente. We discussiëren over hoe het met de muziekschool verder moet, maar dat die behouden en zelfs een sterkere functie moet krijgen heeft draagvlak. Het college werkt goed samen en van de veiligheid wordt werk gemaakt! Het kan verkeren! 

En ook landelijk staan we op de kaart, nu de samenwerking met GroenLinks een feit is en we als 1 partij de verkiezingen in gaan. We zouden zelfs de grootste partij kunnen worden! Voorzitter, ik zie dit als een reactie op een te lange periode waarin vaak gekozen is voor marktwerking, voor afstand tot de burger, voor het aan hun lot overlaten van mensen, voor het steunen van vervuilende bedrijven in plaats van te kiezen voor duurzaamheid en voor het te veel kiezen voor jezelf in plaats van voor de ander. Tijd voor een groenere, meer sociale koers! 

Het blijft wel opletten. De bestaanszekerheid van velen staat onder druk. Gelukkig treft dat in onze welvarende gemeente niet heel veel mensen, maar toch. En laten we dat vooral zo houden! Het zijn dure tijden, dus steun waar het kan blijft keihard nodig. Wat dat betreft zijn wij niet blij met dat de lokale lasten toch weer stijgen, zij het beperkt. Hierom, maar ook omdat we van mening zijn dat het autogebruik naar het strand niet aangemoedigd moet worden, zijn wij van mening dat de parkeertarieven niet verlaagd moeten worden. En ook de toeristenbelasting hoeft wat ons betreft niet verlaagd te worden. Zo delen we de lasten tussen inwoners en bezoekers. We kunnen de middelen goed gebruiken, voor bijvoorbeeld renovatie van de verouderde schoolgebouwen, voor investeringen in onze winkelstraten zodat het voorzieningenniveau op peil blijft, voor jeugdzorg en sociaal domein, voor de opvang van vluchtelingen, voor de bibliotheek en het dorpshuis in Vogelenzang en ook voor voldoende personeel om onze inwoners goed te kunnen bedienen en onze taken goed uit te voeren. Voor de scholen moet wat de PvdA betreft het Integraal HuisvestingsPlan opnieuw opgetuigd worden, waarbij met de scholen wordt samengewerkt om ook de onderhoudsbijdragen hierbij te kunnen betrekken. Wellicht zou dit zelfs regionaal moeten worden aangepakt in verband met het schoolgaan over gemeentegrenzen heen. We moeten af van de huidige ad hoc aanpak en pas ingrijpen als het te laat is. De jeugd verdient adequate onderwijsvoorzieningen! 

Voorzitter, het komende jaar gaan we daadwerkelijk aan de slag met de bouw van woningen, waarvan hopelijk heel veel betaalbaar, op diverse locaties in deze gemeente. En met de huisvesting van Oekraïners, statushouders en asielzoekers en het verder opbouwen en onderhouden van goed contact met omwonenden. Met verdere verduurzaming van onze gemeente, met het praten met onze inwoners in alle dorpskernen over hun zorgen en wensen en hoe wel elkaar kunnen helpen en verder met het onderhouden van onze scholen. We zijn er nog lang niet, maar wat de PvdA betreft wel op de goede weg!