Woningen voor starters dichterbij in Bloemendaal

7 februari 2023

De bouw van dertig starterswoningen aan de Tetterodeweg in Bloemendaal is dichterbij gekomen. De gemeenteraad zei donderdagavond ’ja’ tegen de ontwikkelvisie om deze woningen naast het spoor neer te zetten.

De spoorwoningen aan de Tetterodeweg
BLOEMENDAAL
De bouw van dertig starterswoningen aan de Tetterodeweg in Bloemendaal is dichterbij gekomen. De gemeenteraad zei donderdagavond ‘ja’ tegen de ontwikkelvisie om deze woningen naast het spoor neer te zetten.
Vertegenwoordigers van projectontwikkelaar Minerva Development verlieten na de raadsuitspraak glimlachend de raadszaal. Het is heel zeldzaam dat de Bloemendaalse politiek zo bereidwillig en met een zo grote meerderheid instemt met een woningbouwplan. Alleen de partijen Hart voor Bloemendaal en Zelfstandig Bloemendaal hebben hun bedenkingen.
Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal heeft twee bezwaren. Zij vindt dat er op deze plek uitsluitend sociale woningen zouden moeten komen. Nu is een derde van de nieuwbouw daarvoor bestemd. Ze vindt de woningen ook te klein, rond de veertig vierkante meter en dat is in haar ogen niet des Bloemendaal. “Het is hier geen Amsterdam.” Bovendien denkt zij dat deze kleine koopappartementen straks zo’n drie ton gaan kosten en dat vindt zij onfatsoenlijk: “7000 euro per vierkante meter”.
Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal zegt dat de gemeente meer moet inzetten op woningen voor de middenklasse. Ook trekt hij in twijfel of de nieuwe bewoners pal aan het spoor straks veel woonplezier zullen hebben. “Je hoort er het knarsen van alle treinen die voorbijkomen”.
Wethouder Nico Heijink is in zijn nopjes met het initiatief en viel PvdA’er Harold Koster bij die het plan voor Bloemendaal ‘een buitenkans’ noemt. Heijink kreeg wel de boodschap mee dat hij moet proberen om het aandeel sociale woningen in het plan omhoog te schroeven, maar hij durfde geen resultaten te beloven.
De projectontwikkelaar heeft zijn berekeningen gemaakt op basis van de verdeling 30 procent sociale huur en 70 procent vrije sector. De ontwikkelingsvisie is nu goedgekeurd, voor indiening van het bouwplan moet later het bestemmingsplan worden gewijzigd. Toch sprak Heijink de hoop uit dat de woningen er over vier, vijf jaar staan.