Begroting 2023

29 november 2022

Algemene beschouwingen Begroting 2023

Bijdrage PvdA

Voorzitter, de PvdA is verontrust, maar ook hoopvol. Verontrust vanwege de wooncrisis waarin we verkeren, vanwege de energiecrisis die ons is overkomen mede door die verschrikkelijke oorlog in Oekraine, verontrust vanwege de vele vluchtelingen die in onze maatschappij een plekje proberen te bemachtigen maar die onvoldoende krijgen en verontrust vanwege de toenemende afstand tussen  overheid en burgers. 

Verontrust ook omdat er de laatste jaren teveel geld en aandacht gaat naar het onderlinge gedoe van een aantal raadsleden in deze gemeente. Soms lijkt  hier volksvertegenwoordiging wel op het uitvechten van een onderling handgemeen. Dit gaat ten koste van elkaar, maar vooral ten koste van onze inzet ter verbetering van de samenleving. De PvdA komt binnenkort met een voorstel.

Maar de PvdA is ook hoopvol. Door samenwerking, door oog en oor te hebben voor onze medemens, door meer verdraagzaamheid, door voor elkaar te zorgen en door elkaar op te zoeken en te waarderen, door het goede te doen en meer met de ander en minder met onszelf bezig te zijn,  kunnen we elke crisis overwinnen. En dat gaan we dan ook doen.

Hoopvol ook want gelukkig hebben we het in Bloemendaal gemiddeld genomen nog niet zo slecht. Sterker nog, we hebben het hier goed! We moeten ons dat blijven realiseren. Als we ergens onze medemens kunnen helpen is dat hier. En gelukkig doen we dat dan ook. We deden dat op Dennenheuvel en straks ook weer bij Oldenhove en in Park Vogelenzang hebben vele mensen zich gemeld om de mensen die daar opgevangen worden te helpen om zich thuis te gaan voelen. En laten we niet al die vrijwilligers vergeten die zich op diverse wijzen inzetten voor onze ouderen, voor alleenstaanden en mensen die zorg nodig hebben, voor de scholen, voor groenonderhoud, etc.

Maar ook in het gemiddeld genomen rijke Bloemendaal zijn er mensen die het zwaar hebben, voor wie het niet vanzelf gaat en voor wie weinig kans is om verder te komen. En die om die redenen afknappen en zich van de overheid afkeren. Het is dus alle hens aan dek!

Hoopvol, want gelukkig maakt de PvdA na 12 jaar oppositie sinds deze zomer weer deel uit van het college en krijgen we zo de kans om onze samenleving hier socialer in te richten en ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. En dat gaan we dan ook doen.

We ontwikkelen, samen met VVD en D66 een woonplan, met betaalbare woningen, zodat er voor nieuwe Nederlanders, voor ouderen, voor mensen die minder te besteden hebben en ook voor onze kinderen passende woningen beschikbaar komen.

We herorganiseren het sociaal domein, zodanig dat hulp effectiever geboden wordt. We zorgen voor goede huisvesting van onze scholen, voor voldoende speel- en sportvoorzieningen, voor personeel om onze inwoners goed van dienst te kunnen zijn, voor een verkeersveilige inrichting van onze wegen, voor hulp bij verduurzaming van onze huizen, voor behoud van onze prachtige groene  omgeving en voor behoud van vitale voorzieningen als de bibliotheek en welzijn Bloemendaal en de muziekschool. 

De PvdA wil dat zoveel mogelijk bereiken zonder dat de lokale lasten stijgen want immers het leven is op dit moment al erg duur en voor sommigen is de grens bereikt. Ik verwijs naar het amendement waarvan de PvdA initiatiefnemer is. In de begroting 2023 zitten veel noodzakelijke maar ook veel goede activiteiten die bijdragen aan waar de PvdA voor staat. Bloemendaal is een dure gemeente, maar we proberen met ons amendement de lokale lasten zo min mogelijk te laten stijgen. Want er zijn veel mensen momenteel die het financieel zwaar hebben en lastig rond komen. De PvdA laat niemand in de kou staan!