Algemene beschouwingen bij de begroting 2021

6 november 2020

Algemene beschouwingen bij de begroting 2021

Voorzitter, de Partij van de Arbeid is tegen ongelijkheid, vóór een eerlijker verdeling van middelen en mogelijkheden, sport en muziekles op scholen voor alle kinderen, en vooral veel, heel veel meer betaalbare woningen.

Ik citeer enigszins los uit het programma, waarmee mijn partij de komende verkiezingen in gaat voor de Tweede Kamer. Mijn fractie staat daar voor 100% achter, en aan mij en de andere leden van de PvdA fractie, Aty de Groot, Harold Koster en Attiya Gamri de taak om die uitgangspunten in te brengen in de lokale politiek. Daarmee zullen we ook de debatten in de raad en raadscommissies aangaan wanneer er beslissingen worden genomen die onze samenleving raken. Die belofte doen wij hier al vast. 

Voorzitter, en die samenleving van ons  is rijk. Rijk aan maatschappelijk kapitaal. De 13 basisscholen met  ieder zijn groep van actieve ouders, de ongeveer 50 verenigingen op allerlei gebied van sport, welzijn en liefhebberijen, de kerken en kerkelijke organisaties, Welzijn Bloemendaal, de bibliotheek, echt teveel om op te noemen, maar duidelijk is het dat we te maken hebben met een samenleving die wordt geschraagd door vele honderden actieve vrijwilligers, die op die manier niet alleen hun eigen welzijn nastreven, maar vooral ook van anderen in hun omgeving. Aan al die mensen, aan al die organisaties zijn wij grote erkentelijkheid schuldig voor hun belang voor Bloemendaal, en dit dienen wij ook in onze gedachten te hebben bij het nemen van beslissingen.

Naar onze mening zouden wij als gemeente in dit geheel een actievere, meer zichtbare rol op zich moeten nemen. Alleen een subsidierelatie, al dan niet in een vorm als Bloemendaal Samen, is niet voldoende. Ga op zoek naar een maatschappelijk/cultureel profiel van iedere dorpskern. Ga na wat daarin de uitdagingen zijn en wat daarin specifiek de rol van de gemeente kan zijn. De rol van de lokale overheid is belangrijk, aanvullend aan die van de vele organisaties met daarin onze actieve inwoners. Wij zouden het toejuichen als het college over dit thema in de loop van het komende jaar een notitie zou samenstellen en aan de hand daarvan het gesprek zou aangaan met de raad en de organisaties.

Beschikbaarheid van betaalbare woningen is de PvdA fractie nog steeds een grote zorg. Het is niet zo dat wij de schuld gemakkelijk in de schoenen schuiven van het college. De praktijk van de planvorming is echter weerbarstig in de gemeente Bloemendaal. Zo liggen twee plannen—met qua aantallen sociale huurwoningen grote potentie— in de bureauladen van de Raad van State. Ik doel op de plannen op het voormalige Geestgrondenterrein in Bennebroek en Dennenheuvel in Bloemendaal-dorp. Ik weet het voorzitter, we leven in een rechtstaat, maar dat ontslaat de klagers niet van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze. De PvdA fractie maakt van deze gelegenheid gebruik om wat dit betreft zijn diepe frustratie te uiten. Optimistisch gesteld duurt een planvorming van enige betekenisvolle omvang al gauw enige jaren, In Bloemendaal mag je daar gerust enige jaren bijtellen vanwege de gerechtelijke procedures. Nogmaals, we leven in een rechtstaat, maar iedereen weet dat we hierin helaas geen snelrecht hebben. Wie weet biedt de Omgevingswet mogelijkheden. Wij gaan daar niet over, maar als PvdA vinden dat er bij projecten van maatschappelijk belang—en dat is woningbouw waarin sociale huur en betaalbare woningen—een snellere rechtsgang mogelijk zou moeten zijn. Waar wij wel over gaan is de huisvesting van statushouders. Niet omdat het moet van de provincie, maar omdat dit onze dure maatschappelijke plicht is. De PvdA fractie pleit dan ook voor voortvarendheid voor de totstandkoming daarvan op de gekozen locatie, het Blekersveld. Wij nodigen de omwonenden van harte uit tot een constructieve samenwerking met het college. Tot slot wat dit onderwerp betreft de bouwplannen in het kader van het project Vitaal Vogelenzang. Vanwege de afwezigheid van sociale huurwoningen in deze bouwplannen heeft het mijn fractie pijn gekost om daarmee uiteindelijk toch in te stemmen. Bij amendement heeft de raad er tot onze opluchting mee ingestemd om bij de donatie in het Vereveningsfonds Sociale Woningbouw ditmaal gewoon onze verordening na te leven.

Veel energie is er het afgelopen jaar door collega’s en de voorzitter van de raad gestoken in de werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing. Die energie heeft geleid tot enkele voorstellen die inmiddels zijn ingevoerd. Namens mijn fractie: dank daarvoor.  Wij realiseren ons overigens dat—welke spelregels je ook afspreekt—het altijd mensenwerk is om die na te leven. Dat geldt ook voor het onderwerp Integriteit. Laten we ons dus vooral opstellen als een lerend politiek gremium.

Tot slot dan naar de begroting 2021 en de nieuwe voorstellen. Wij leggen aan de raad voor ons amendement, samen met GroenLinks, VDB, Zelfstandig Bloemendaal, Hart voor Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal over het schrappen van nieuw voorstel nummer 8. Samengevat achten deze partijen het niet verantwoord om in de huidige financiële situatie van de gemeente een dermate forse investering te doen voor een herinrichting van het strandplateau Bloemendaal aan Zee. We hebben bepaald wel andere prioriteiten qua urgentie, bijvoorbeeld de huisvesting van de scholen.

Dan hebben wij twee amendementen mede-ingediend. Het betreft allereerst het amendement van het CDA als eerste indiener samen met GroenLinks, Zelfstandig Bloemendaal en dus PvdA om het Servicepunt Bennebroek niet geheel te sluiten in de dienstverlening, maar in ieder geval gedeeltelijk open te houden. Ofschoon wij de redenering van het college hierin wel kunnen volgen vinden wij in het amendement een alleszins redelijk en ook terecht alternatief. Trouwens, ik zat er bij toen dit punt in de gesprekken tussen Bennebroek en Bloemendaal met betrekking tot de fusie duidelijk werd vastgelegd. Een laatste amendement van Hart voor Bloemendaal dienen wij eveneens mede in. Het voorstel van het college is om een haag te planten naast het Kerkepad in Vogelenzang. Ik zou zeggen: laat dat gebied nou open.

Overigens zullen wij het raadsvoorstel met betrekking tot de begroting 2021 steunen.

Tot slot: dank aan de ambtelijke organisatie en de bodes voor hun niet aflatende inzet het afgelopen jaar onder vaak niet malse omstandigheden, ook dank aan de leden van de raad en de duocommissieleden voor hun inzet en de betoonde collegialiteit.

Onze waardering en dank – nu echt tot slot – aan de leden van het college en de voorzitter van de raad. Ook zij doen hun bestuurlijke taak vaak onder niet gemakkelijke omstandigheden. Desondanks: Bloemendaal wordt goed bestuurd, maar uiteraard staat het eenieder vrij daarover een tegengestelde mening te hebben.

Voorzitter, tot zover mijn betoog, ik dank u wel.

Henk Schell

Afbeelding in de kop: Emile Claus, De Picknick (c) Koninklijke Verzameling, Brussel.
https://faro.be/erfgoeddag/nieuws/liefdadigheid-tijdens-de-19e-eeuw-een-druppel-op-een-hete-plaat