100 dagen wethouder in Bloemendaal 

25 november 2022

Attiya Gamri
Mijn eerste 100 dagen wethouder in Bloemendaal 

De tijd is voorbijgevlogen sinds ik op 7 Juli als nieuwe wethouder werd geïnstalleerd. Ik ben alweer meer dan 100 dagen verder. Hoog tijd om terug te blikken naar die eerste paar maanden en vooruit te kijken naar wat ons de komende tijd te wachten staat.

Armoede; 

Eén van de belangrijkste zaken die zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld is de energieproblematiek. Door de hoge energieprijzen hebben veel Bloemendalers moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Meer dan 500 inwoners hebben ondersteuning ( energietoeslag ) gekregen van 1300 euro. De laatste weken ontvang ik signalen van inwoners die het financieel heel zwaar hebben, ondanks de energietoeslag.  Onze ambtenaren hebben voortvarend gewerkt en met veel passie alle aanvragen behandeld. Dit heeft veel extra werkdruk opgeleverd. 

Versnellen versnellen versnellen 

Wonen is vanaf mijn eerste week een thema in onze gemeente. Er komen regelmatig concrete verzoeken bij mij binnen van mensen die opeens urgent woningzoekenden zijn geworden. Wij hebben met de tijdelijke huur van Oldenhove een hele mooie oplossing voor verschillende doelgroepen, waaronder ook een deel urgent woningzoekenden. Zij kunnen voor een periode van 2 jaar in Oldenhove verblijven… Ook het huisvesten van onze eigen statushouders hebben wij hiermee voorlopig opgelost.  Wij moeten jaarlijks ongeveer 40 statushouders in Bloemendaal huisvesten. Deze doelgroep begint vaak met een sociale woning, maar zodra zij de taal hebben geleerd en een baan hebben gevonden is gebleken dat ze een ander type woning zoeken en soms ook vertrekken naar andere provincies. Het thema wonen is dus wekelijks een bespreekpunt met collega’s in het land, regionaal en lokaal. 

Ook heb ik de afgelopen tijd met bewoners gesproken over het wonen in Bloemendaal; met woningcorporaties, ouderenorganisaties etc. De gesprekken leveren input voor onze woonvisie/woonplan voor de komende 4 jaar. Voor welke doelgroepen moeten wij gaan bouwen, hoe krijgen wij onze eigen woningmarkt draaiende zodat er voldoende aanbod blijft voor iedereen? Hoe kunnen ouderen worden geprikkeld om een volgende stap te maken van groot naar klein?  Op al deze vragen hebben wij input ontvangen en binnenkort gaan wij ook een online enquête houden onder de bewoners van Bloemendaal. Vul hem in en deel dit met iedereen,  graag!!

Onlangs heb ik ook met inwoners gesproken die tegen de komst zijn van (sociale) woningen in hun buurt. Deze gesprekken waren moeilijk, maar wel heel goed. Ik ga werken aan vertrouwen met betrekking tot communicatie en participatie. 

Sociaal domein; 

Een portefeuille die mij de afgelopen 100 dagen veel energie heeft gegeven. Ik vind het belangrijk om te zien wat er op de werkvloer gebeurt (hoe kunnen wij als gemeente optimaal onze inwoners ondersteunen?) maar ook met welke vragen zitten onze inwoners? Zo heb ik bijvoorbeeld meegelopen met het WMO-loket, gewandeld met een slechtziende inwoner (Hoe toegankelijk is onze gemeente?), vrijwilligers gesproken, het Dorpshuis Vogelenzang bezocht en nog veel meer. De komende tijd hoop ik nog meer van dichtbij te zien van onze lokale organisatie en veel betrokken en kwetsbare inwoners te spreken.

Wil je vrijwilligerswerk doen, weet jij waar jij je aan kunt melden?“ Ik heb het geprobeerd, maar het ging niet makkelijk en snel”, was vaak het antwoord. Dit wil ik de komende tijd veranderen, verbeteren en laagdrempelig maken. 

Jeugdzorg kost onze gemeente ontzettend veel geld. Ik heb mij verdiept in de dossiers die ons tonnen per jaar kosten. Binnenkort wil ik met de organisaties die kinderen naar professionele jeugdzorg verwijzen, overleggen om van hen te horen hoe zij naar de toegankelijkheid van professionele jeugdzorg kijken en wat wij eventueel kunnen verbeteren. Dit omwille van kostenbesparing en het efficiënter maken van processen.

Op initiatief van de PvdA-fractie kleurde het gemeentehuis van Bloemendaal in oktober groen uit solidariteit en steun voor alle vrouwen die opkomen voor hun vrijheid. In het bijzonder de vrouwen in Iran, die massaal de straat opgingen uit protest tegen de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze door de religieuze politie was opgepakt voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. Groen is ook de kleur van de internationale Dag van de Mensenrechten.

Tot slot heb ik de opening van het Regenbooglokaal verricht in Bloemendaal. Heel belangrijk dat wij oog hebben voor iedereen in onze gemeente; iedereen hoort er bij! 

Kindermonitor GGD 

De GGD heeft onderzoek gedaan onder honderden ouders en kinderen in Bloemendaal. De uitkomsten van dit onderzoek vormen voor mij een basis voor de komende 4 jaar. Hieruit  blijkt dat onze kinderen meer aandacht willen voor mentale gezondheid. Prestatiedruk, pesten, uitsluiten en sociale media worden genoemd als boosdoeners.  Ik wil heel graag met onze 16 scholen praten over deze uitkomsten. Wat kunnen wij samen doen om ervoor te zorgen dat dit over 4 jaar minder wordt en hopelijk niet meer voorkomt? Onze kinderen geven aan hier heel veel last van te hebben en hierdoor misschien ook minder buiten spelen, drugs en alcohol gebruiken en zich eenzaam voelen. Samen met onze partners, buurgemeenten en GGD gaan wij kijken waar wij ons op gaan focussen de komende vier jaar. 

Kinderen

Ik heb de afgelopen weken gastlessen op basisscholen gegeven. Wij hebben gesproken over respect, uitsluiting en pesten op school. Maar ook hoe het is om Oekraïners in de klas of buurt te hebben. De kinderen waren heel erg geïnteresseerd in elkaar en nieuwsgierig naar mijn verhaal. Zij gaven mij twee duidelijke boodschappen; er moeten veel meer speeltuinen komen in de kernen en het vuurwerkverbod moet opgeheven worden. 

 

Kernwethouder Vogelenzang;

De gemeente Bloemendaal bestaat uit 5 dorpskernen: Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Bennebroek en Vogelenzang. Vogelenzang is van deze dorpskernen de kleinste met bijna 2200 inwoners. Vogelenzang onderscheidt zich met haar kwekerijen en bollenteelt van de andere kernen. Het project Vitaal Vogelenzang richt zich op het woon- en leefklimaat in Vogelenzang, de voorzieningen worden hierin ook meegenomen. Heel graag verdiep ik mij in de dorpskern Vogelenzang en daarom zeg ik: Nodig mij uit in je buurt of straat; ben je ondernemer dan kom ik graag je onderneming bezoeken. Of vind je het interessant om de wethouder te spreken als inwoner? Laat het mij weten!

Binnenkort loop ik met de dorpscoördinator van Welzijn Bloemendaal door Vogelenzang. 

Bestuurscultuur 

De huidige Bloemendaalse cultuur binnen de raad begint negatieve gevolgen te krijgen voor tal van onderwerpen; voor de continuïteit van processen, de bestuurskracht, beeldvorming en de positie binnen de regio. Wat nodig is, is goed en gezond bestuur. College en raad gezamenlijk als gemeentebestuur. De debatten in de Raad zijn soms destructief en dit vind ik best lastig. Bestuurders worden vaak persoonlijk aangevallen in plaats van het beleid en dit is erg jammer. 

—-

Media;

Gemeentehuis groen: https://www.heemsteder.nl/gemeentehuis-bloemendaal-in-groen-licht-uit-solidariteit-en-steun-voor-vrouwenrechten/

Artikel B Magazine: https://www.b-magazine.nl/post/attiya-gamri

Artikel HD: https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20221108_46301175?utm_source=google&utm_medium=organic

Radiolink https://soundcloud.com/haarlem105/2022-10-27-attiya-gamri-wethouder-bloemendaal

(Ik deel deze track via de SoundCloud iOS-app – download hem hier, gratis: https://app.adjust.io/c1ofg4)