Duo-raadslid

Aty de Groot

Samenleving
Aty de Groot

Over Aty de Groot

aty.de.groot@planet.nl

Ik werk als informatie-adviseur voor de overheid. Ik steek mijn energie in websites met begrijpelijke informatie, voor zo min mogelijk administratief gedoe en voor vriendelijke mensen aan de balie.

Levensloop

De sociaaldemocratische instituties zijn door mijn hele volwassen leven verweven: mijn moeder was lid van de na-oorlogse AJC, mijn schoonouders van de voor-oorlogse. Mijn man en ik hebben elkaar leren kennen in Vierhouten, heilige grond voor ons beider ouders. Sinds mensenheugenis ben ik lid van de PvdA, ik heb 12 jaar in de Raad van toezicht van de VARA gezeten en ik was drie jaar directeur Verenigingszaken bij Yarden, waarvan de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding (AVVL) een van de voorlopers was.

Begrijpen hoe het zit

Ik woon sinds 1985 in Vogelenzang (Oost), rasechte import dus en ik sta nu voor de derde keer op de lijst van de Partij van de Arbeid. Mijn sociale betrokkenheid heeft veel te maken met het vak waarvan ik als meisje droomde: lerares Nederlands. Ik geloof sterk in de kracht van informatie om mensen weerbaar te maken in situaties waarin ze voor hun recht moeten opkomen. Begrijpen hoe het zit, weten dat informatie nooit waardevrij is, dat er altijd iemand een belang heeft, dat is wat ik kinderen in m’n klas had willen leren.

Beter direct contact

De afgelopen drie jaar werkte ik bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, in een team dat zich bezighoudt met het verminderen van ‘regeldruk’: van het kastje naar de muur worden gestuurd, steeds weer aan een andere ambtenaar hetzelfde verhaal moeten vertellen, je weg niet weten te vinden op websites van de overheid, onbegrijpelijke formulieren moeten invullen.

Al dat soort dingen ervaren burgers (maar ook de ambtenaren) ‘aan het loket’ en daar zou het directe contact tussen inwoner en ambtenaar veel beter kunnen. Zeker nu in het hele land gemeenten zich voorbereiden op de nieuwe taken die ze krijgen in het zogenoemde ‘sociaal domein’: werk & inkomen, ouderenzorg, zorg voor jeugd, (passend) onderwijs en wonen. Alles dus, waarmee iedere inwoner op een moment in zijn leven te maken krijgt, hetzij voor zichzelf hetzij voor zijn kind of zijn ouders.

Ambitie

Voor gemeenteraadsleden worden de komende jaren ingewikkeld en interessant. We zullen ons moeten verdiepen in veel nieuwe materie en telkens weer de goede vragen om informatie stellen aan het college. Doorvragen tot je begrijpt hoe het zit, zodat je je rol als vertegenwoordiger van de inwoners van Bloemendaal goed kunt vervullen.